top of page
man%20and%20woman%20holding%20hands%20on

מניעת שימוש בסמים בקרב מתבגרים - מה לעשות?

אם אתם חושדים שילדיכם משתמש בסמים,  או כבר יודעים שהוא עמוק בפנים, זה הזמן לנהל איתם שיחה ולפעול. להלן כמה עצות כיצד לעשות זאת:

1. גלו מעורבות
זוהי דרך נוספת להראות לילד כי אכפת לך ואף מסייעת בפיתוח קשר חזק יותר בין הורה לבני נוער. זה נכון במיוחד אם הורה יסביר לילדו מהי הסיבה לכך שהוא מתעניין במה שהם עושים והיכן הם נמצאים. חשוב שההורה ידגיש לילד שזה לא נובע מתוך יצר חטטני או פולשני, אלא בגלל שהוא מתעניין בו ואכפת לו ממנו.

2. תמצאו הזדמנויות לשיחה אמיתית

 חפשו הזדמנויות לשיחה. אחרי ארוחת הערב, לפני השינה, לפני הלימודים או בדרך מ/לבית הספר או מ/לפעילויות פנאי-כל אלה עשויות לעבוד טוב. הורים הם בעלי ההשפעה החשובה ביותר על חיי ילדיהם. זו הסיבה שחשוב לדבר - ולהקשיב - לנער שלך. אז, נסו לדבר עימם והרבה. 

3. גלו פתיחות בשיחה

 שמרו על ראש פתוח. אם אתם רוצים לנהל שיחה פורייה עם הנער שלכם, נסו לשמור על ראש פתוח ולהישאר סקרנים ורגועים. באופן זה, סביר יותר שילדכם יהיה מוכן לקבל מה שיש לכם לומר.

4. תציעו אמפתיה ותמיכה

 תנו לילדכם לדעת שאתם מבינים אותם. תודיעו לילדכם שהם יכולים לסמוך עליכם. תזכירו לילדכם שאתם שם עבורם לתמיכה והדרכה - ושחשוב לכם שהם יהיו בריאים, שמחים ויבצעו בחירות והחלטות אשר בטוחות עבורם.

 

מספר המלצות להצבת גבולות וניטור (מעקב) אחר התנהגויות על מנת למנוע שימוש בסמים בקרב נוער ומתבגרים:

1. לעבוד יחד

בני נוער נוטים הרבה יותר לציית לחוקים ולמגבלות שהם שותפים בקביעתם. על כל הורה לעבוד יחד עם ילדו כדי להבין עם מה שניכם יכולים לחיות בשלום. היו פתוחים כלפי צרכיהם ורצונותיהם - והיו ברורים לגביכם. 

2. לכלול תוצאות

 צריך להיות מחיר כאשר הילדים עוברים את הגבול. אחרת, מדוע שמישהו מהם ישים לב לגבולות? כמו כן יש לוודא האם העונש בהלימה לעבירה שנעשתה? האם ההורה יכול לאכוף את התוצאה? האם התוצאה ברורה?

3. לאכוף גבולות & להכיר בהצלחה

הימנעו מאיומים ריקים או שתאבדו אמינות. זכרו את ההסכם שלכם – אכפו רק את התוצאות שדיברתם עליהן, ללא הפתעות. כאשר העניינים מסתדרים כראוי - הקפידו ליידע את ילדיכם על כך. כולם אוהבים טפיחה על הגב, מילת תודה או מחמאה. 

מעקב אחר התנהגויות: הרעיון של "מעקב" אולי נשמע מרושע, אבל מדובר ברעיון פשוט מאוד שמוביל לדברים גדולים: לדעת איפה הילד שלך, לדעת מיהם חבריו ולדעת על מה הם מדברים. על ידי שמירת הידיעה על השגרה היומית של הילד, ההורה עושה צעד חשוב במניעת שימוש בחומרים מסוכנים.

4. חפצים וחומרים חשודים

כדאי גם לבדוק להמצאות חפצים וחומרים חשודים בחדר הילד. למשל בתוך בגדים, בעומק הארון או המגירות, מאחורי ספרים, או תחת למזרון.   

 

הורים זכרו! כאשר החוקים ברורים, הוגנים ומועברים בצורה יעילה, ומגובים בהסברים רווי אהבה ואכפתיות, יש סיכוי גבוה יותר שהכללים האלה יכובדו ויבוצעו על ידי בני הנוער.

 

כדי להתייעץ לגבי יקיריכם או חברים קרובים רצוי ומומלץ להסתייע בגורמים הרלוונטיים במחלקות הרווחה של הרשויות המקומיות. בנוסף, הנכם מוזמנים להתייעץ עימנו בקשר ישיר או דרך קבוצת הפייסבוק שלנו. 

 

* קישור לעלון מידע של הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול בנושא "מניעת שימוש בסמים בקרב מתבגרים - איך לדבר עם המתבגר שלך" הכולל פרוט מעבר לרשום לעיל, בתוספת הפניות למחקרים בתחום : לחצו למעבר לעלון


מקור: מסמך "שירותי הטיפול בהתמכרות לסמים ואלכוהול - מידעון 2020" של הרשות למאבק באלימות, בסמים ובאלכוהול*

bottom of page